Необходими продукти:
за блата:
6 яйца
6 белтъка
250 г захар
230 г белени бадеми
70 г брашно
50 г краве масло
за сиропа:
100 г захар
2 с. л. инстантно кафе
за масления крем:
200 г краве масло (със стайна температура)
100 г захар
1 яйце
1 жълтък
1 ванилия
2 с. л. инстантно кафе
за ганаша:
240 г шоколадов кувертюр
40 г краве масло
150 мл животинска сметана
50 мл бърбън
за глазурата:
150 г черен шоколад (85%)
125 г краве масло
Начин на приготвяне:
Яйцата се разбиват много добре с 220 г захар, докато побелеят.
Бадемите се смилат, смесват се с брашното и се разбъркват с разбитите яйца.
Белтъците се разбиват на сняг с останалата захар и постепенно се разбъркват с яйчената смес.
Налива се и разтопеното, но не горещо масло. Разбърква се.
Сместа се разпределя в 3 форми за печене с подвижно дъно с диаметър 26 см, застлани с пергаментова хартия.
Блатовете се пекат в загрята на 220 градуса фурна, с вентилатор – за 7 минути всеки. Охлаждат се.
Кафето за крема се разтваря в 2 с. л. вода.
Захарта се сипва в касерола заедно с 50 мл вода. Кипва се и се вари, докато се получи гъст сироп, като за меренг, около 120 градуса.
Яйцето и жълтъкът се разбиват. При постоянно разбиване се налива сиропът.
След това, отново при постоянно разбиване, на няколко пъти се добавя и маслото.
Прибавят се ванилията и разтвореното кафе. Разбърква се и кремът се оставя на хладно, за да стегне.
Сметаната за ганаша се загрява на котлона и се налива към кувертюра и маслото.
Разбърква се, до получаване на кадифена, хомогенна смес. Налива се бърбънът и отново се разбърква. Сместа се оставя да се охлади, като от време на време се разбърква.
Захарта и кафето за сиропа се разтварят в 150 мл гореща вода.
Във форма за печене с подвижно дъно с диаметър 26 см се поставя един блат, сиропира се и се намазва добре с масления крем.
Слага се вторият блат, сиропира се и се намазва се ганаша.
Поставя се третият блат и също се сиропира. Охлажда се много добре.
Шоколадът и маслото се разтопяват на водна баня.
Тортата се изважда от формата и се залива с шоколадовата глазура. Оставя се да се охлади поне за 4 часа.
Нарязва се и се сервира.
Не пропускайте нито една от прекрасните ни рецепти в рубриката "Вкусно", като се абонирате за нашия кулинарен бюлетин тук >>>
Още рецепти за торта:
Лека плодова торта
Неделна торта без печене
Малка ягодова торта
Как да направим шоколадова торта за една минута
Палачинкова торта
Виенска торта за шокоманиаци