8 сладко-кисели ябълки
160 г брашно
4 яйца (на стайна температура)
180 г захар
2 с.л. вино „Марсала“
60 г краве масло
120 мл прясно мляко (стайна температура)
1–2 ч.л. течна ванилия
За карамелените орехи:
150 г орехи
120 г захар
1 ч.л. канела
Начин на приготвяне:
1. Пригответе палачинково тесто, като разтопите маслото и го разбъркате с млякото, марсалата и ванилията. Налейте ги към разбитите със захарта яйца. Накрая прибавете брашното и разбъркайте добре.
2. Обелете и нарежете ябълките с мандолина на тънки парчета (3–4 мм). Залейте ги с тестото и внимателно ги разбъркайте.
3. Покрийте форма терин с намазана с олио хартия за печене. Подредете ябълките и тестото във формата. Печете в загрята на 180 градуса фурна за около 50 минути. Извадете и охладете.
4. За карамелените орехи сложете захарта в съд и направете светъл карамел, добавете накълцаните орехи и канелата и хубаво разбъркайте. Прехвърлете върху силиконов килим и охладете добре.
5. Сервирайте парчета кейк със счукани в хаванче карамелени орехи.