Необходими продукти:
за блата:
300 г шоколад (60%)
60 г краве масло
3 жълтъка (60 г)
6 белтъка (250 г)
80 г захар
за ганаша с череши:
30 г краве масло
200 мл животинска сметана
2 с. л. захар
300 г шоколад (70%)
250 г коктейлни череши
за муса:
3 жълтъка (60 г)
2 белтъка (60 г)
60 г захар
2 с. л. вода
180 г шоколад (85%)
250 мл животинска сметана
за ганаша за заливане:
120 мл животинска сметана
30 г краве масло
120 г шоколад (60%)
Начин на приготвяне:
Шоколадът за блата се разтопява на водна баня, заедно с маслото, след което леко се охлажда.
Жълтъците се разбиват с 1/4 от захарта.
Сипват се към шоколада и се разбърква добре.
Белтъците се разбиват с останалата захар.
След това също се разбъркват с шоколадовата смес.
Сместа се сипва във форма за печене (с диаметър 26 см), застлана с пергаментова хартия. Пече се 35 минути в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор, охлажда се и се прибира в хладилник.
Ганашът с череши се приготвя като сметаната, маслото и захарта се кипват.
След това се сипват към натрошения шоколад.
Изчаква се около 5 минути, докато шоколадът се разтопи и се добавят черешите.
Ганашът се охлажда, охладеният блат се залива с него и се прибира в хладилник.
Жълтъците и белтъците за муса се разбиват.
От захарта и водата се приготвя сироп.
Налива се на тънка струйка към яйцата, като се разбърква постоянно.
Шоколадът се разтопява, охлажда се леко, смесва се със сметаната и се добавя към яйчената смес.
Мусът се разпределя върху ганаша с череши и тортата отново се прибира в хладилник, за да стегне.
Ганашът за заливане се приготвя като сметаната се загрява с маслото и се смесва с натрошения шоколад. Бърка се, докато шоколадът се разтопи, след което се оставя леко да се охлади.
Тортата се залива с ганаша, охлажда се, нарязва се на парчета и се сервира.
Не пропускайте нито една от прекрасните ни рецепти в рубриката "Вкусно", като се абонирате за нашия кулинарен бюлетин тук >>>
Още рецепти за торта:
Лека плодова торта
Неделна торта без печене
Малка ягодова торта
Как да направим шоколадова торта за една минута
Палачинкова торта
Виенска торта за шокоманиаци