600 г къпини
1/2 лимон, сок
175 г захар
5 листа желатин
150 мл пълномаслена течна сметана
2 белтъка
За украса:
50 г къпини
пудра захар
100 мл бита сметана
Начин на приготвяне:
1. Накиснете листата желатин в купа със студена вода за 10 минути.
2. Сипете къпините в тенджера и добавете захарта и лимоновия сок. Захлупете и щом сместа заври, гответе 5-8 минути, докато плодовете омекнат и пуснат сока си.
3. Прецедете къпините през фина цедка, като ги притискате с помощта на лъжица в друга тенджера и ги върнете върху котлона. Разбъркайте и добавете предварително изстискания набъбнал желатин. Разбъркайте докато желатинът се разтвори и дръпнете от огъня. Пресипете сместа в купа и я оставете да изстине.
4. Разбийте сметаната до полуплътност.
5. Белтъците разбийте на сняг с помощта на миксер. Добавете пудрата захар на малки порции, при непрекъснато разбиване.
6. Добавете на малки порции разбитата сметана и белтъците, като ги редувате и разбърквате внимателно с помощта на шпатула. Пресипете муса в голям стъклен съд и поставете в хладилник за поне 6 часа или за цяла нощ.
7. Украсете муса с топка бита сметана и пресни къпини. Поръсете с пудра захар.