яйца - 5 бр
захар - 2 чаени чаши
олио - 1 ч.ч.
вода топла - 1 ч.ч.
брашно - 3 чаени чаши
бакпулвер - 1 пакетче
какао - 2 с.л.
ванилия - 2 бр
бита сметана за украса
малини за украса
Помните ли онзи мраморен кекс от едно време? Според рецептата се биеше половин час, докато яйцата и захарта станат почти съвършено бели. Със старите миксери ръката на човек изтръпваше от вибрациите. Е, ние имаме за вас по-лесен вариант и с удоволствие от Mate Kitchen го споделят с вас. С нашата рецепта се получава същият вкус, но с несравнимо по-малко усилия.
Важно е, когато правите мраморен кекс, а пък и всякакъв друг кекс, продуктите ви да са на стайна температура. Освен това не трябва да изливате олиото наведнъж, а на части. В противен случай рискувате сместа ви да се пресече. Имайте предвид, че от тези продукти става голям кекс, така че ще трябва да си приготвите по-солидна форма.
Ако искате, може да поръсите готовия мраморен кекс с пудра захар или пък да си го хапнете така, без нищо, предлагат още от Mate Kitchen. Коричката му е неустоимо хрупкава, а отвътре е вълшебно мек. Сочен е, без да е глетав. Може и да го украсите с бита сметана и пресни плодове по избор, за да е по-ефектен. Не е нужно да го правите съвършен и гладък отгоре, това е домашен кекс, нека да е по-небрежно.
Начин на приготвяне:
1. Смесете бакпулвера с брашното.
2. Разбийте яйцата и захарта до побеляване и сложете ванилията. Постепенно добавете олиото, след него водата и постепенно сипете брашното, смесено с бакпулвера.
3. Отделете част от сместа в купичка и я разбъркайте с какаото.
4. Намажете форма за кекс с олио и поръсете с брашно. Излейте половината от бялата смес, върху нея изсипете оцветената и отгоре останалата част от бялата.
5. Печете кекса на 170 градуса до готовност. По желание може да гарнирате изстиналия кекс с бита сметана и малини.
Внимание: Съдържа яйца, което може да предизвика алергични реакции.
Внимание: Съдържа брашно, което може да предизвика алергични реакции.
Внимание: Съдържа бита сметана, което може да предизвика алергични реакции.