180 г бисерен ориз
800 мл прясно мляко (3,6%)
200 г захар
1/2 ч.л. мастикс
1 пакетче ванилова захар
2 ч.л. розова вода
30 г краве масло
300 мл течна сметана 35%
50 г белени сурови ядки шамфъстък
листенца от рози за поръсване
Начин на приготвяне:
1. Измийте ориза и го сложете в тенджера заедно с 1 ч.ч. вода. Оставете го да се вари 5 минути.
2. Налейте млякото, добавете захарта и счукания с 1 с.л. захар мастикс. Гответе, докато оризът омекне.
3. Махнете от котлона, прехвърлете в купа, добавете маслото и разбъркайте. Покрийте с фолио и охладете. След това добавете розовата вода и разбъркайте.
4. Разбийте сметаната с ваниловата захар и я прибавете към млякото с ориз.
5. Сервирайте в стъклени чаши, декорирайте с накълцани ядки и листенца от рози.