Млечен пудинг (южноафрикански малва пудинг)

Нещо сладко в края на седмицата

0 от общо 0 гласа
70 мин.
Необходими продукти

За млечния пудинг

кафява захар - 1 ч.ч.

яйца - 2 броя

сладко от кайсии - 2 с.л.

брашно - 2,5 ч.ч.

сода бикарбонат - 1,5 с.л.

оцет - 1,5 с.л.

прясно мляко - 2 ч.ч.

масло - 2 с.л.

сол - 1 щипка

За заливката

сладкарска сметана - 1 ч.ч.

прясно мляко - 1 ч.ч.

масло - 3/4 ч.ч.

захар - 3/4 ч.ч.

Рецептата за този млечен пудинг идва от Южна Африка, а Mate Kitchen я получават от своя приятелка, в чийто дом са го опитвали. По нейни думи това е най-вкусният десерт, който човек може да опита в родината ѝ. Там го наричат малва пудинг.

Когато човек чуе, че десертът е от Южна Африка, е логично да си помисли, че в него има какви ли не екзотични съставки. Но ще се изненадате, че той всъщност се прави от съвсем обикновени продукти, които се намират в шкафа и хладилника на всяко българско семейство, разказва Mate Kitchen. Трябват ви яйца, захар, прясно мляко, брашно, масло и няколко лъжици конфитюр от кайсии. Всичко се обединява и изпича. Удобство е, че се бърка само с миксер. Сместа става по-рядка от нормалното тесто за кекс и по-скоро прилича на гъсто тесто за палачинки. Това обаче не бива да ви притеснява, защото се изпича бавно и в никакъв случай не става глетава.

Защо се нарича млечен пудинг? Защото горещият сладкиш се залива със специален сос веднага щом излезе от фурната и се оставя да се напои с него. Той се прави от равни части прясно мляко и сметана с добавка от масло и захар. За да е сигурно, че ще се напои добре, пудингът се надупчва с дървено шишче по цялата повърхност и се оставя да си дръпне заливката. От нея този малва пудинг придобива лек карамелен вкус.

Начин на приготвяне:

За млечния пудинг

1. Смесете брашното със солта и содата бикарбонат.

2. Разбийте леко яйцата със захарта, колкото да се обединят и да се получи пухкава консистенция.

3. След това добавете конфитюра от кайсии и продължете да разбивате. Щом сместа стане еднородна, сипете вътре маслото, оцета и прясното мляко.

4. След като течните съставки се обединят, започнете да добавяте на порции брашното, смесено със солта и содата. Бъркайте само с миксер.

5. Изсипете готовата смес в тава, покрита с хартия за печене, и я изпечете на 170 градуса за 45 минути.

За заливката

1. Загрейте заедно сметаната, млякото, захарта и маслото. Бъркайте, докато захарта се разтопи и сосът стане гъст и кремообразен.

2. Залейте горещия пудинг с горещия сос. Надупчете повърхността му с дървено шишче, за да попипе заливката навътре в сладкиша.

3. Оставете го да попие и да изстине, след което освободете от формата и поднесете.

Внимание: Съдържа яйца, брашно, масло и прясно мляко, които могат да предизвикат алергични реакции.

Хороскоп за деня

12 дни до магията
12 дни до магията 12 дни до магията
Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти