За млечния пудинг
кафява захар - 1 ч.ч.
яйца - 2 броя
сладко от кайсии - 2 с.л.
брашно - 2,5 ч.ч.
сода бикарбонат - 1,5 с.л.
оцет - 1,5 с.л.
прясно мляко - 2 ч.ч.
масло - 2 с.л.
сол - 1 щипка
За заливката
сладкарска сметана - 1 ч.ч.
прясно мляко - 1 ч.ч.
масло - 3/4 ч.ч.
захар - 3/4 ч.ч.
Рецептата за този млечен пудинг идва от Южна Африка, а Mate Kitchen я получават от своя приятелка, в чийто дом са го опитвали. По нейни думи това е най-вкусният десерт, който човек може да опита в родината ѝ. Там го наричат малва пудинг.
Когато човек чуе, че десертът е от Южна Африка, е логично да си помисли, че в него има какви ли не екзотични съставки. Но ще се изненадате, че той всъщност се прави от съвсем обикновени продукти, които се намират в шкафа и хладилника на всяко българско семейство, разказва Mate Kitchen. Трябват ви яйца, захар, прясно мляко, брашно, масло и няколко лъжици конфитюр от кайсии. Всичко се обединява и изпича. Удобство е, че се бърка само с миксер. Сместа става по-рядка от нормалното тесто за кекс и по-скоро прилича на гъсто тесто за палачинки. Това обаче не бива да ви притеснява, защото се изпича бавно и в никакъв случай не става глетава.
Защо се нарича млечен пудинг? Защото горещият сладкиш се залива със специален сос веднага щом излезе от фурната и се оставя да се напои с него. Той се прави от равни части прясно мляко и сметана с добавка от масло и захар. За да е сигурно, че ще се напои добре, пудингът се надупчва с дървено шишче по цялата повърхност и се оставя да си дръпне заливката. От нея този малва пудинг придобива лек карамелен вкус.
Начин на приготвяне:
За млечния пудинг
1. Смесете брашното със солта и содата бикарбонат.
2. Разбийте леко яйцата със захарта, колкото да се обединят и да се получи пухкава консистенция.
3. След това добавете конфитюра от кайсии и продължете да разбивате. Щом сместа стане еднородна, сипете вътре маслото, оцета и прясното мляко.
4. След като течните съставки се обединят, започнете да добавяте на порции брашното, смесено със солта и содата. Бъркайте само с миксер.
5. Изсипете готовата смес в тава, покрита с хартия за печене, и я изпечете на 170 градуса за 45 минути.
За заливката
1. Загрейте заедно сметаната, млякото, захарта и маслото. Бъркайте, докато захарта се разтопи и сосът стане гъст и кремообразен.
2. Залейте горещия пудинг с горещия сос. Надупчете повърхността му с дървено шишче, за да попипе заливката навътре в сладкиша.
3. Оставете го да попие и да изстине, след което освободете от формата и поднесете.
Внимание: Съдържа яйца, брашно, масло и прясно мляко, които могат да предизвикат алергични реакции.