прясно мляко - 600 мл
жълтък - 3 броя
нишесте - 4 с.л.
захар - 2/3 ч.ч.
ванилия - 1 бр.
масло - 50 гр
орехи смлени - 50 гр
ореховки (или 1 кутия) - 200 гр
Съвсем обикновеният ванилов крем с жълтъци се превръща в домашно сладкарско великолепие, когато го поднесете с натрошени ореховки. Меко, хрупкаво, лепкаво и сладко. Това е едно от многото лица на съвършенството!
Направете ваниловия крем толкова сладък, колкото ви харесва на вас. В списъка с продуктите по рецептата на Mate Kitchen сме посочили ориентировъчно количество захар, но то не е задължително, така че опитайте млякото и ако не ви е достатъчно, просто добавете още малко захар. Все пак не забравяйте, че ореховките са сладки, затова имайте едно наум, когато броите лъжиците.
Добра идея, когато правите млечен крем, е да го прецедите през цедка. Така можете да сте сигурни, че не са останали бучици и десертът ви ще бъде идеално гладък. И един малък трик – накрая, когато е готов, добавете бучка масло за блясък. По отношение на презентацията, можете да импровизирате. Ние избрахме да го поднесем в бурканчета, но тук можете да включите въображението си, за да бъде по-интересно. Важното е да сложите на дъното натрошени на едро ореховки и след като налеете черпак-два крем, да не пипате, а да оставите на гравитацията да свърши цялата работа. После ще трябва да изчакате да изстине и можете да нападате.
Да ви е сладко!
Начин на приготвяне:
1. Кипнете млякото заедно със захарта.
2. Смесете жълтъците с нишестето и ванилията, добавете малко мляко и разбъркайте. Трябва да се получи гладка кашичка.
3. Изсипете я на тънка струя към врящото мляко. Бъркайте непрекъснато докато се сгъсти.
4. Оттеглете от котлона и оставете да поизстине, след което сложете маслото и бъркайте докато се разтопи и кремът стане хомогенен.
5. Натрошете ореховките, като оставите 6 цели за декорация.
6. Вземете стъклени чашки и на дъното на всяка сложете малко от натрошените ореховки.
7. Налейте малко от крема, отново сложете от ореховките и поръсете с орехи.
8. Налейте отново крем и сложете в хладилника да се стегнат.
9. При сервиране сложете по една ореховка във всяка чашка и поднесете.
Внимание: Съдържа орехи, жълтък, масло и прясно мляко, които могат да предизвикат алергични реакции.