за тестото:
280 г пълнозърнесто брашно (+ за разточване)
150 г краве масло (меко)
50 г пудра захар
2 яйца
2 с. л. фини овесени ядки
1 ванилия
кристална захар за поръсване
за сладкото:
250 г ягоди
100 г захар
2 с. л. бренди
2 с. л. мед
1 щипка канела
за гарниране:
50 г бял шоколад
Начин на приготвяне:
Захарта и маслото се разбиват с миксер. Прибавят се ванилията, брашното, овесените ядки, едно яйце и отново се разбива.
Тестото се увива в прозрачно фолио и се прибира в хладилник да стегне. Ягодите се режат на кубчета и се слагат в малка тенджера. Прибавят се медът, захарта, брендито и канелата. Варят се, докато се получи гъсто ягодово сладко.
Тестото се разточва на кора върху набрашнен плот. Изрязват се правоъгълници, половината от тях се намазват със сладкото. Покриват се с другата половина, краищата се притискат с вилица, за да се залепят.
По повърхността с нож се правят прорези, за да излиза парата по време на печене. Намазват се с разбито яйце и се поръсват с кристална захар.
Пекат се 15 минути в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор. Охлаждат се. Украсява се с разтопен бял шоколад.
Прочетете още:
Как да съхраняваме ягоди за по-дълго
Вкусни кошнички с пресни ягоди