Тъмният шоколад има няколко ароматни партньора, с които е в пълна хармония. Портокалът и чилито са два от тях, но най-известните са ментата и малините, точно както е тази рецепта за красив и неустоим чийзкейк.
Необходими продукти за 4 порции:
за ментовия шоколад:
100 г тъмен шоколад
50 г сметана
1 с. л. листа мента, ситно нарязани
за хрупкавия слой:
100 г бадеми и лешници
1 с. л. едри овесени ядки
1 с. л. мед
1 билково лукче
1 ч. л. масло
за крема:
200 г крем-сирене
2 с. л. заквасена сметана
1 ч. л. лимонов сок
2 с. л. пудра захар
½ шушулка ванилия или 1 ч. л. ванилена захар
200 г малини
Начин на приготвяне:
1.За ментовия шоколад сметаната се слага да заври с листата мента. Прецежда се и се разбърква с нарязания шоколад, докато се стопи. Охлажда се.
2.Лукчето се счуква на прах и се смесва с меда. Ядките и овесените ядки се слагат в тавичка, намазана с масло, и се поръсват с меда. Запичат се на 170° С за 5-6 мин. Сипват се върху хартия за печене и се разделят с помощта на лъжици, намазани с масло. Когато изстинат, се счукват на едро.
3.За крема се разбиват заедно сиренето, захарта, лимоновият сок и сметаната. Добавя се ванилената захар.
4.В прозрачни чаши се подреждат слой шоколад, слой ядки, слой крем и слой малини. Така се повтарят, докато се запълнят чашите. Чийзкейкът се сервира охладен.