Класическата комбинация от мед и топли подправки като канелата и карамфила освен в курабийки и греяно вино, много лесно и вкусно се пренася и в сочни и пухкави кексчета.
Необходими продукти за 12 броя:
275 г брашно тип 450
½ с. л. бакпулвер
½ ч. л. сода бикарбонат
½ ч. л. морска сол
½ с. л. канела
½ ч. л. смлян карамфил
½ ч. л. смлян джинджифил
2 яйца
100 мл олио от гроздови семки или слънчогледово олио
150 г течен мед
150 г кафява захар
1 пакетче ванилена захар
100 мл силно кафе
50 мл портокалов сок
30 мл портокалов ликьор или коняк
50 г бадеми или кашу, едро нарязани
Начин на приготвяне:
1.Пресяват се заедно брашното, содата и бакпулверът. Разбъркват се със солта, канелата, карамфила и джинджифила.
2.В друг съд се разбъркват заедно яйцата, олиото, медът, захарта, ванилената захар, кафето, портокаловият сок и ликьорът.
3.Смесват се течната и сухата смес и се разбъркват до хомогенност. Разпределят се в капсули за мъфини, сложени във форма за мъфини. Поръсват се с нарязаните бадеми. Пекат се около 30 мин. във фурна, загрята на 170° С. След като се изпекат, се охлаждат върху решетка.