брашно - 400 гр
прясно мляко - 400 мл
мед разтопен - 120 гр
яйца - 1 бр.
бадеми - 50 гр
стафиди - 50 гр
ром - 40 мл
олио - 4 с.л.
какао - 3 с.л.
бакпулвер 7 грама - 1 пакетче
канела - 1/2 ч.л.
лимонова кора - 1 ч.л.
Макар и да е подчертано зимен, на този меден кекс по рецепта на Mate Kitchen може да се насладим по всяко време на годината. Той притежава плътна структура, медена сладост, стафиди за приятно кисел баланс, хрупкави бадеми и аромат на ром и канела - особено подхождащи на студеното време.
Това, което ще ви допадне в рецептата за меден кекс, е, че се приготвя бързо и не ви трябва миксер! Можете да разбъркате тестото на ръка за десетина минути, изпичате го за около 40 и дори не се налага да чакате да изстине. Внимавайте обаче с температурата и не се изненадвайте, че не става пухкав и дунапренен. В него има мед, а не захар, и въздушната текстура е допустимият компромис, който правите в името на вкуса.
Важен детайл при подготовката на продуктите за вашия кекс е да пресеете всички сухи съставки. За брашното това е повече от задължително, съветват от Mate Kitchen. При какаото също, с цел да не остават неразтворени бучки в тестото - по-късно, когато нарежете сладкиша, се виждат и не е красиво. За бакпулвера и канелата е препоръчително, за да се разпределят равномерно в цялата смес.
Mate Kitchen препоръчва още да поднесете изстиналия меден кекс с не толкова сладка топла напитка. Неговият плътен вкус и специфична медена сладост ще компенсират приятно.
Начин на приготвяне:
1. Накиснете стафидите в рома, а бадемите счукайте в хаванче или нарежете с нож.
2. В купа смесете брашното, канелата, бакпулвера, лимоновата кора, бадемите и какаото.
3. Към сухите съставки добавете меда, олиото, прясното мляко, яйцето и накрая стафидите. Разбъркайте всичко много добре, докато се получи гладко тесто.
4. Прехвърлете тестото във форма с подвижно дъно, покрита с хартия за печене, и изпечете кекса в предварително загрята на 170 градуса фурна около 35-40 минути.
5. Изчакайте готовия сладкиш да изстине, извадете го от формата, нарежете го и го поръсете с пудра захар.