280 г брашно (+ за поръсване)
220 г мед
120 г кафява захар „Демерара“
80 г сушени кайсии
80 г сушени вишни
80 г печени бадеми
80 г орехи
125 мл кафе
60 мл олио (+ за намазване)
50 мл бренди
2 яйца
3 карамфилчета
2 ч. л. бакпулвер
1/2 ч. л. джинджифил
1/2 ч. л. канела
1 щипка индийско орехче
1 ванилия
Начин на приготвяне:
Кафето, медът и брендито се загряват на котлона, докато медът се разтвори, след това се охлаждат.
Яйцата, захарта и олиото се разбиват.
Брашното се разбърква със счукания карамфил, джинджифила, ванилията, канелата, индийското орехче и бакпулвера.
Кайсиите се наситняват и заедно с вишните се сипват при брашното.
Сухите съставки се сипват към яйцата, прибавят се накълцаните орехи и бадеми. Налива се кафето с меда. Разбърква се добре.
Тестото се изсипва във форма терин, намазана с олио и поръсена с брашно.
Сладкишът се пече в загрята на 160 градуса фурна, с вентилатор, до готовност – 1 час и 30 минути. Охлажда се и се сервира.
Други рецепти:
Тънка талия с извара
Словашки сладкиш с извара
Разядка с извара и чушки