масло - 125 гр
брашно - 1.5 чаена чаша
пудра захар - 1/2 ч.ч.
нишесте - 2 с.л.
лимони кората - 1 бр
ванилена захар или 2 ванилии - 1 бр
бадеми - 50 гр
В приготвянето на тези масленки на Mate Kitchen няма нищо кой знае какво. Единствено важно е маслото да е омекнало много добре на стайна температура, за да се събере по-лесно тестото. Можете да ускорите процеса, като го пуснете в микровълновата фурна за 20 секунди, но наистина колкото да омекне, а не да почне да се топи. Когато е достатъчно меко, бъркалките на миксера го подхващат без проблем и не хвърчи във всички посоки.
Имайте предвид, че когато подхванете месеното на ръка, маслото започва да се отпуска от топлината на пръстите и постепенно поема брашното. Дори да ви е трудно да месите, не се изкушавайте да добавите повече масло, защото във фурната сладките ще се отпуснат и ще си изгубят формата.
За аромат на тези бързи масленки избрахме лимоновата кора. Тя носи приятна свежест и мек, специфичен вкус. За същата цел може да ползвате портокал, мандарина или ванилия, предлагат от Mate Kitchen. Направете ги по ваш вкус.
Бадемът може да замените с орехи или пък друго по ваш вкус или каквото имате вкъщи. Само не ги натискайте много навътре, максимум до средата на ядката.
Въпреки че в тестото има много масло, застелете тавата с хартия за печене. Така е несравнимо по-чисто и удобно да се готви.
Начин на приготвяне:
1. Маслото трябва да омекне на стайна температура. Към него с непрекъснато бъркане прибавете пудрата захар и ванилията и бъркайте с миксер докато се смесят.
2. Постепенно добавете пресятото брашно, нишестето и настърганата лимонова кора.
3. Замесете тесто и от него оформете топчета и ги наредете в намазнена тава. В средата на всяко боднете по един бадем. Печете масленките на 180 градуса докато покафенеят леко.
4. Подредете готовите и изстинали масленки в чиния и по желание поръсете с пудра захар.
Внимание: Съдържа брашно, масло, бадеми, които могат да предизвикат алергични реакции.