Празниците заслужават удивителни десерти, затова тази оригинална торта с мак, малини и марципан е чудесна идея за Коледа.
Необходими продукти за 8-10 парчета:
За маковия пълнеж:
300 г маково семе
500 мл прясно мляко
1 пакетче пудинг ванилия
2 яйца
75 г захар
75 г натрошени на дребно сухари
За пандишпановото тесто:
4 яйца
100 г захар
100 г пшеничeно брашно
2 ч. л. бакпулвер
1 пакет фино царевично нишесте
За малиновия пълнеж:
200 г гладък малинов конфитюр
600 г студена сладкарска сметана
1 пакетче желатин
60 г захар
2 пакетчета ванилена захар
За покриване:
1 пакет фин марципан
50 г пудра захар
1 опаковка захарни шрифтове
Начин на приготвяне:
1. За маковия пълнеж в подходящ съд се слагат да заврат прясното мляко и маковото. Сваля се от огъня и се оставят за 10 мин. Съдържанието на пакетчето пудинг се смесва с останалото мляко, разбърква се с маковата смес, яйцата и захарта и се слага отново да заври за кратко.
2. За тестото яйцата се разбиват на крем с миксер. Постепенно се сипват захарта и ванилената захар и се разбива още 2 минути. Добавят се 250 г от охладения маков пълнеж, пресятото брашно с бакпулвера и царевичното нишесте и се разбива за кратко на ниска степен. Сместа се разстила в застлана с хартия за печене форма за торта и се пече в долната половина на предварително загрята фурна на горен и долен нагревател на 180° C или на горещ въздух на 160°C около 30 мин.
3. След изпичане блатът се отделя от стените с нож и рингът се маха. Готовият блат се обръща върху хартия за печене и се оставя да се охлади. Отсраняват се дъното и хартията за печене и с дълъг широк нож блатът се срязва хоризонтално. Долната половина се слага в тортена чиния и заедно с почистения ринг на формата за печене.
4. Долният блат се намазва с малиновия конфитюр, като се оставите 1см разстояние от ръба. Желатинът се накисва в малко вода и се оставя да набъбне за 5 мин. След това се разтворя на водна баня при непрекъснато бъркане и го смесва в предварително разбитите на твърд сняг сметана, захар и ванилена захар. Долния блат се намазва с ¾ от получения крем и отгоре поставя другият блат. Останалата сметана се намазва върху него и се оставя да престои най-малко 3 часа в хладилник.
5. За покриването на тортата марципанът се омесва добре с пудрата захар на топка, поставя се върху широк лист прозрачно фолио и се покрива с друг. Разточва се на кръгла кора с диаметър колкото диаметъра на тортата и височината на стените ѝ. Горното фолио се отлепва, долният лист се навива на руло с марципана надолу и като се развива, се прилепва върху тортата. Поръсва се с пудра захар и се укрaсява с коледни мотиви със захарните шрифтове.