желатин - 1 ч.л.
захар - 1/3 ч.ч.
лимонов сок - 3/4 ч.ч.
лимонова кора настъргана - 1 с.л.
жълтък - 6 броя
белтък - 4 броя
сладкарска сметана - 600 мл
Нежното лимоново парфе е специален поздрав за всички почитатели на сладкишите с вкус и аромат на лимон. За ценителите на френските десерти също. Наистина, пипкаво се приготвя, но пък за специалните хора около нас или за себе си ако не отделим време и внимание, за кого тогава. Запазете рецептата на Mate Kitchen и я направете, когато разполагате с достатъчно време. Парфето е деликатен десерт и си иска обгрижване, така че не трябва да се пришпорва излишно, ако искате да ви се получи както трябва.
Има няколко важни момента, когато правите лимоново парфе или каквото и да е друго парфе. За да стане кремът съвършено гладък, са му необходими умерена температура и непрекъснато бъркане. Сметаната трябва да се държи в хладилника до последно, защото заради ниската температура се разбива по-добре. Няколко минути на висока скорост са ѝ нужни, за да почне да прави пътечки и да се втвърди хубаво. При яйчните белтъци е точно обратното. Те трябва да са на стайна температура, защото тогава се отпускат и по-лесно се разбиват на гъста и твърда пяна.
Интересното в нашата рецепта за лимоново парфе е, че не се ползват никакви есенции и добавени миризми. Имаме само естествения вкус и аромат, който кората и сокът на лимоните дават. Няма как да не го оцените.
Да ви е сладко!
Начин на приготвяне:
Накиснете желатина в студена вода да набъбне.
1. Разбийте жълтъците със захарта и лимоновия сок до гладка смес. Сложете сместа на тих огън и я загрейте при непрекъснато бъркане, за да се сгъсти, като внимавате да не кипне.
2. Добавете отцедения желатин и бъркайте докато се разтвори. След това сипете лимоновата кора, разбъркайте и дръпнете сместа от огъня да се охлади.
3. Разбийте сладкарската сметана.
4. Разбийте белтъците на гъста пяна и внимателно ги прибавете към лимоновата смес. Добавете и сметаната и бъркайте докато се получи хомогенна смес.
5. Разпределете парфето в купички или коктейлни чаши и го приберете в хладилника да се охлади. Преди да го поднесете, може да го украсите с розички от бита сметана.
Внимание: Съдържа жълтък и белтък, които могат да предизвикат алергични реакции.