225 г меко масло
225 г захар
175 г брашно с набухвател
2 ч.л. бакпулвер
4 яйца от свободно отглеждани кокошки
4 с.л. прясно мляко
2 органични лимона
1 с.л. нарязана на ситно лимонова върбинка
За глазурата:
175 г захар
2 лимона, сок
Начин на приготвяне:
1. В голяма купа сложете нарязаните на ситно листа лимонова върбинка (ако не намерите тази билка, просто я пропуснете като съставка). Добавете яйцата, захарта, мекото масло, брашното, бакпулвера, прясното мляко и фино настърганата кора на 2 лимона. Разбийте сместа с помощта на миксер до хомогенност.
2. Пресипете сместа в тавичка (23х30 см), предварително намаслена и постлана с хартия за печене. Печете сладкиша в предварително загрята фурна на 160 градуса (с вентилатор) 35-40 минути.
3. За глазурата изтискайте сока на лимоните и към него добавете захарта. Разбъркайте докато тя се разтопи.
4. Извадете сладкиша от тавичката и го оставете да изстине за 10 минути. След това с помощта на четка го намажете с глазурата. Нарежете сладкиша на квадратни парчета.