250 г масло на стайна температура
300 г захар
180 г полента
300 г бадемово брашно
1 ч.л бакпулвер
1 шушулка ванилия или 1 ч.л. ванилов екстракт
5 яйца
3 органични лимона, настъргана кора
1 лимон, сок
30 мл лимончело
щипка сол
пудра захар за поръсване
Начин на приготвяне:
С помощта на миксер разбийте маслото, захарта, бакпулвера и ванилията до пухкавост.
Добавете бадемовото брашно и лимончелото. Разбъркайте с миксера. Добавете едно по едно яйцата, при непрекъснато разбъркване.
Настържете фино лимоновата кора и добавете лимоновия сок. Разбъркайте. Добавете бавно полентата, като разбърквате внимателно с шпатула. Накрая добавете щипка сол. Разбъркайте.
Намаслете дъното и стените на форма с пружина (диаметър 18 см). Изсипете сместа в нея. Печете в предварително загрята фурна на 160ºC 50 минути.
След като кейкът изстине, извадете го от формата и го поставете върху поднос. Нарежете на триъгълни парчета. Сервирайте парче лимонов кейк, поръсен с пудра захар и гарниран с топка лимонов сладолед и захаросани лимонови корички.
Още рецепти:
► Двойно шоколадов кекс с цял портокал