За кейка:
200 г масло
200 г захар
100 г брашно
1 ч.л. бакпулвер
100 г бадемово брашно
4 яйца от свобдно отглеждани кокошки
1 лимон, настъргана кора
1 ч.л. листенца прясна мащерка
За сиропа:
4 с.л. захар
2 лимона, сок
1/2 ч.л. листенца прясна мащерка
Начин на приготвяне:
1. Разбийте мекото масло със захарта с помощта на миксер до получаването на пухкава и гладка смес.
2. Разбийте яйцата в купичка. Добавете ги на струйка към маслената смес, без да спирате разбиването.
3. В купа смесете брашното, бадемовото брашно и бакпулвера. В по-малка купичка смесете фино настърганата лимонова кора и нарязаните листенца мащерка. Добавете към сместа с масло и яйца първо лимоновата кора и мащерката, а след това и сухите съставки, малко по малко.
4. Намаслете дъното и стените на 2 малки форми за хляб (450 г) и ги постелете с хартия за печене. Разпределете сместа в тях. Печете в предварително загрята фурна на 160 градуса 25 минути.
5. За сиропа сипете лимоновия сок в тенджерка зедно със захарта и леко счуканите в хаванче листенца мащерка и я поставете на умерен огън. Разбъркайте докато захарта се разтвори.
6. Щом извадите изпечените кейкове от фурната, набучете ги с дървен шиш. Залейге със сироп, лъжица по лъжица. Оставете кейковете да изстинат и да поемат сиропа.
7. Поднесете парче лимонов кекс с мащерка с лъжица пълномаслено кисело мляко.