220 г захар
125 г безсолно масло със стайна температура
2 ч.л. фино настъргана лимонова кора
4 яйца от свободно отглеждани кокошки
80 мл лимонов сок
75 г брашно
310 мл прясно мляко
допълнително:
пудра захар
листа мента
заквасена сметана
Начин на приготвяне:
Намажете леко с масло дъното и стените на 8 огнуепорни купички (вместимост 250 мл).
Разбийте маслото и захарта с помощта на миксер до пухкавост. Измийте лимони с вода и оцет, подсушете ги и настържете фино кората им. Изтискайте сока им. Добавете лимоновата кора и сока и разбийте отново.
Отделете жълтъците от белтъците. Добавете жълтъците в сместа с маслото и разбийте. Добавете брашното и прясното мляко и разбъркайте отново до хомогенност.
В друга купа разбийте белтъците на сняг с помощта на миксер. Добавете първо половината маслена смес към тях и разбъркайте внимателно с помощта на шпатула. Добавете и останалата смес и разбъркайте отново.
Поставете купичките в дълбока тава и разпределете сместа в тях. Налейте гореща вода до половината на купичките. Поставете в предварително загрята фурна на 170 градуса за 40 минути.
Поставете купичка с лимонов крем в десертна чиния. Поднесете десерта с лъжица заквасена сметана и поръсен с пудра захар
Още няколко идеи:
Как да си направим мелба в ананас
Бърз и вкусен сладоледов десерт