Необходими продукти:
за блата:
250 г брашно
140 г захар
200 мл зехтин „Екстра върджин“
100 г сирене „Рикота“
5 яйца
1 ч. л. бакпулвер
1/2 ч. л. сода
за лимоновия крем:
3 лимона
150 г краве масло
150 г захар
4 яйца
за крема с маскарпоне:
500 г сирене „Маскарпоне“
150 г пудра захар
100 г бял шоколад
300 мл животинска сметана
50 мл бренди
10 г бурбонска ванилова захар
за сиропа:
150 г боровинки
100 г захар
за гарниране:
200 г боровинки
200 г малини
200 г ягоди
2 стръка мента
Начин на приготвяне:
Яйцата и захарта за блата се разбиват. Към тях се прибавят зехтинът, рикотата и смесените бакпулвер, сода и брашно. Разбърква се.
Тестото се изсипва във форма за торта с подвижно дъно, с диаметър 26 см.
Пече се в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор, до готовност – 30 минути и се охлажда.
Блатът се реже хоризонтално на три с нож за хляб.
Лимоновият крем се приготвя, като кората на лимоните се настъргва в подходяща купа, налива се и сокът, прибавят се две яйца, два жълтъка, захарта и нарязаното на кубчета масло.
Съдът се слага на водна баня и се вари при постоянно бъркане, докато се получи крем с консистенцията на пудинг. Кремът се охлажда в хладилник.
Боровинките и захарта за сиропа се загряват в касерола, варят се на слаб огън около 5 минути. Оставят се да се охладят.
Маскарпонето, брендито и пудрата захар за крема се разбъркват с шпатула.
Сметаната се разбива с миксер заедно с ваниловата захар, докато стане на гъст сняг.
Маскарпонето се разбърква с накълцания шоколад. Прибавя се и сметаната и се разбърква внимателно.
Ягодите се нарязват и се разбъркват с останалите плодове за гарниране. Една част от тях се заделя за украса.
Във форма за торта се слага блат, сиропира се, намазва се част от лимоновия крем, поръсва се с част от плодовете, върху тях се слага от крема с маскарпоне, като една част се заделя за заглаждане на стените.
Така се подрежда цялата торта, като след третия блат, плодове не се слагат. Тортата се охлажда в хладилник поне за 4 часа.
Преди сервиране стените се заглаждат с крем с маскрапоне.
Гарнира с останалите плодове и листенца мента.
Не пропускайте нито една от прекрасните ни рецепти в рубриката "Вкусно", като се абонирате за нашия кулинарен бюлетин тук >>>
Още рецепти за торта:
Лека плодова торта
Неделна торта без печене
Малка ягодова торта
Как да направим шоколадова торта за една минута
Палачинкова торта
Виенска торта за шокоманиаци