Необходими продукти:
4 средно големи ябълки
1 пакет чаени бисквити с мед и масло
100 г орехи
100 г стафиди
125 г масло
капачка ром
1 ч.л. канела
60 г пудра захар
200 мл заквасена сметана
шоколадови стърготини за украса
Начин на приготвяне:
Натрошете бисквитите на едро в дълбока купа с ръце. Добавете стафидите и натрошените орехи и разбъркайте. Стопете на котлона пакет масло и още топло го налейте при бисквитите.
Сипете и капачка ром. Разбъркайте добре.
Обелете ябълките. Настържете ги в гевгир, подложен с чиния отдолу. Поръсете с канелата и 20 г от пудрата захар.
Разбъркайте и оставете да се отцеди водата им. С ръце вземете от ябълковата смес, изстискайте ненужната течност и сложете настърганите ябълки при бисквитената смес.
Добавете заквасената сметана и останалата пудра захар и разбъркайте добре с лъжица.
Пресипете готовата смес във форма със свалящо се дъно и страници.
Заравнете добре и охладете в хладилник за 3-4 часа, а най-добре за през нощта и консумирайте на другия ден студена.
Преди поднасяне поръсете с шоколадови стърготини. Най-лесно те се правят с белачка за картофи.