За тестото:
300 г брашно
180 г захар
2 яйца
150 мл портокалов сок
150 мл зехтин екстра върджин
кората от 1 портокал
2 ч.л. бакпулвер
1 щипка сол
За къпиновия крем:
200 г къпини
200 г пудра захар
150 г масло
150 г крем сирене
За декориране:
12 бр. пресни къпини
Начин на приготвяне:
1. За тестото в купа смесете брашно, щипка сол и бакпулвера.
2. В друга купа разбъркайте портокаловия сок, настърганата кора от един портокал, зехтина, яйцата и захарта.
3. Смесете сухите и течните съставки и разбъркайте до хомогенизиране.
4. Изсипете тестото в тава за мъфини с 12 гнезда, в които предварително сте поставили хартиени формички. Печете в загрята на 180 градуса фурна за 15 минути. Извадете от фурната и охладете добре.
5. За глазурата смесете къпините (пресни или замразени) в касерола заедно с половината от захарта и оставете на котлона за около 10 минути, след това пасирайте, прецедете и охладете.
6. Разбийте маслото със стайна температура с крем сиренето и останалата пудра захар с миксер. Малко по малко добавяйте от пюрето, трябва да се получи гъст крем.
7. Сложете в пош и разпределете върху мъфините. Декорирайте с цели къпини и сервирайте.
Съвет: Добре е да пресеете пудрата захар за глазурата, за да няма бучки. Ако стане течна глазурата, сложете за кратко във фризер, за да се стегне.