За лешниците:
105 г бланширани лешници
80 г вода
110 г захар
За карамела:
315 г пълномаслена течна сметана (35%)
1 шушулка ванилия
160 г захар
55 г течна глюкоза
130 г безсолно масло
20 г мед
3 г сол
1 г сода бикарбонат
Начин на приготвяне:
1. Нарежете лешниците на едро и ги разстелете в плоска тава, постлана с хартия за печене. Печете в предварително загрята фурна на 160 градуса 12-15 минути.
2. В тенджера сипете захарта и водата и изчакайте сместа да заври. Добавете лешниците, разбъркайте и варете още 3 минути. Прецедете лешниците през цедка. (Сиропът може да съхранявате в хладилник до 2 месеца.) Разстелете лешниците в плоска тава, постлана с хартия за печене. Печете на 160 градуса 20 минути.
3. В касерола сипете течната сметана и добавете остърганата вътрешност на шушулката ванилия. Оставете сметаната почти да заври.
4. В голяма тенджера сипете захарта и изчакайте да се разтопи до светлозлатист карамел. Изсипете горещата сметана при разтопената захар. След това добавете глюкозата и меда. Бъркайте сместа, докато достигне температура от 118 градуса. Ако не разполагате с термометър, пригответе си купа с леденостудена вода и когато сипете в нея 1 ч.л. от карамела, трябва да можете да вземете парчето и да го разтегляте. Добавете сол и сода бикарбонат и разбъркайте. Начупете лешниците и добавете и тях. Разбъркайте.
5. Напръскайте по-дълбока тавичка с мазнина и постелете хартия за печене, като оставите да стърчи и над стените. Изсипете сместа в нея и я разстелете равномерно. Оставете на стайна температура, докато се втвърди. След това нарежете на квадрати.