- кускус - 500 гр - 2.99 лв
- мед - 1 ч.ч. - 4.12 лв
- орехи натрошени - 1 ч.ч. - 5.24 лв
- нар - 2 бр - 3.98 лв
- портокали - 1 бр - 0.81 лв
- канела - 1 ч.л. - 0.10 лв
Този кускус няма нищо общо с миниатюрните тестени топчета, които ни правеха за закуска със сирене, масло и захар като деца, казват от Mate Kitchen. Това е оригиналът, направен от пшеничен грис. Традиционен е за кухнята на Мароко, Тунис, Либия, както и някои държави от Близкия Изток. Затова можете да го срещнете в търговската мрежа и като марокански или пък арабски кускус.
Приготвя се лесно – залива се с гореща вода, оставя се да покисне 10 минути и готов за консумация. Неутралният му вкус го прави универсален продукт. Той може да се превърне еднакво успешно както в гарнитура към основно ястие със сос и месо или пък зеленчуци, така и в десерт с неочакван вкус. Както този кускус с нар и мед например.
Рецептата ще ви изненада с хармоничното съчетаване на вкусовете. Както ще се уверите сами, сладостта и плътността на кускуса и меда настояват за още нар. Затова е добра идея да го поднесете заедно с купичка зрънца от нар – за онези, които ще искат да си сложат допълнително. Върви чудесно с чаша силен черен чай.
Освен че е изключително лесен за приготвяне, в десерта няма никакви животински продукти. Това го прави подходящ за постещите и за хората, които следват изцяло режим на растително хранене, споделят от Mate Kitchen.
- Пригответе кускуса според указанията на опаковката. Обикновено мароканският кускус се залива с гореща вода в съотношение 1:1, покрива се с капак и се оставя да престои десетина минути. След това е готов за консумация.
- Сложете го в голяма купа и добавете меда, канелата, натрошените орехови ядки и портокаловата кора.
- Разбъркайте добре и оставете да изстине.
- След като кускусът се охлади напълно, добавете семената от нара, разбъркайте и сервирайте.
Внимание: Съдържа орехи, което може да предизвика алергични реакции.