кускус - 500 гр
мед - 1 ч.ч.
орехи натрошени - 1 ч.ч.
нар - 2 бр
портокали - 1 бр
канела - 1 ч.л.
Този кускус на Mate Kitchen няма нищо общо с миниатюрните тестени топчета, които ни правеха за закуска със сирене, масло и захар като деца. Това е оригиналът, направен от пшеничен грис. Традиционен е за кухнята на Мароко, Тунис, Либия, както и някои държави от Близкия Изток. Затова можете да го срещнете в търговската мрежа и като марокански или пък арабски кускус.
Приготвя се лесно – залива се с гореща вода, оставя се да покисне 10 минути и готов за консумация. Неутралният му вкус го прави универсален продукт. Той може да се превърне еднакво успешно както в гарнитура към основно ястие със сос и месо или пък зеленчуци, така и в десерт с неочакван вкус. Както този кускус с нар и мед например.
Рецептата ще ви изненада с хармоничното съчетаване на вкусовете, обещават от Mate Kitchen. Както ще се уверите сами, сладостта и плътността на кускуса и меда настояват за още нар. Затова е добра идея да го поднесете заедно с купичка зрънца от нар – за онези, които ще искат да си сложат допълнително. Върви чудесно с чаша силен черен чай.
Освен че е изключително лесен за приготвяне, в десерта няма никакви животински продукти. Това го прави подходящ за постещите и за хората, които следват изцяло режим на растително хранене.
Начин на приготвяне:
1. Пригответе кускуса според указанията на опаковката. Обикновено мароканският кускус се залива с гореща вода в съотношение 1:1, покрива се с капак и се оставя да престои десетина минути. След това е готов за консумация.
2. Сложете го в голяма купа и добавете меда, канелата, натрошените орехови ядки и портокаловата кора.
3. Разбъркайте добре и оставете да изстине.
4. След като кускусът се охлади напълно, добавете семената от нара, разбъркайте и сервирайте.
Внимание: Съдържа орехи, което може да предизвика алергични реакции.