300 г безсолно масло
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. мека кафява захар
2 ч.л. ванилова паста
4 големи яйца
400 г брашно
1/2 ч.л. бакпулвер
1/4 ч.л. сода бикарбонат
300 мл мътеница
За глазурата:
125 мл течна сметана
1 ч.ч. кленов сироп
1 ч.л. дера сол
100 г масло
Начин на приготвяне:
1. За кафявото масло разтопете маслото в дълбок съд, на ниска температура, докато започне да образува пяна и да придобива кафяв цвят. Пресипете го веднага в купа и го оставете да изстине, докато придобие консистенцията на меко масло. Ако охладите маслото, ще трябва преди да го използвате да го оставите да се отпусне на стайна температура.
2. В купа сипете мекото кафяво масло и двата вида захар. Разбийте с помощта на миксер до пухкав крем.
3. Добавете яйцата без да спирате разбъркването, като първо чуквате всяко в купичка. Разбийте до хомогенност. Добавете ванилова паста и разбъркайте.
4. В купа смесете брашното с бакпулвера и содата. Започнете да добавяте брашното и мътеницата малко по малко, като ги редувате, без да спирате да разбивате.
5. Изсипете сместа в предварително намазана с масло кръгла форма с дупка за кекс. Печете в предварително загрята фурна на 160 градуса 45-60 минути, докато клечката, с която проверявате, излезе суха.
6. За глазурата сипете в тенджерка кленовия сироп и маслото. Разбъркайте, докато маслото се разтопи. Добавете щипка сол. Щом сместа заври (това ще отнеме около 6 минути), добавете сметаната и разбъркайте добре. Пресипете в купа и оставете да изстине.
7. Извадете изпечения и изстинал кекс от формата, като го обърнете в голяма чиния. Сипете глазурата на тънка струйка върху него. Накрая поръсете с щипка сол.