Необходими продукти:
4 круши
5 точени кори
200 г захар
120 г черен шоколад
60 г сурови белени бадеми
50 г краве масло
1 шушулка ванилия
кората от 1 портокал
пудра захар за поръсване
Начин на приготвяне:
Захарта и разполовената шушулка ванилия се смесват с около литър вода. Загряват се на умерен огън, докато захарта се разтопи.
Крушите се белят, режат се на филийки по дължина и се слагат в сиропа. Готвят се 10 минути. Отцеждат се и се охлаждат.
В 2–3 с. л. от сиропа се настъргва портокаловата кора. Останалият сироп се охлажда.
Маслото се разтопява, шоколадът се накълцва, бадемите се смилат.
Корите се подреждат една върху друга, като всяка се намазва с масло и се поръсва с шоколад и бадеми. Върху последната намазана кора се подреждат крушите, отгоре се поръсва със сиропа с портокаловата кора.
Завива се стегнато руло. Намазва се с масло и се пече 10–15 минути в загрята на 200 градуса фурна , с вентилатор.
Охлажда се и се сервира с пудра захар или – по желание – с част от заделения захарен сироп.
Не пропускайте нито една от прекрасните ни рецепти в рубриката "Вкусно", като се абонирате за нашия кулинарен бюлетин тук >>>
Прочетете още:
Сладки с шамфъстък и глазура
Великденски сладки
Как да си направим сладки мечета
Вкусни сладки с шоколад