за крушите:
800 г круши
50 мл вино „Марсала“
2 с. л. кафява захар „Мусковадо“
40 г краве масло
2 стръка мащерка
1 щипка индийско орехче
за крема:
400 г сирене „Рикота“
200 мл течна животинска сметана
2 с. л. мед
2 с. л. пудра захар
10 г бурбонска ванилова захар
Начин на приготвяне:
Почистете крушите и ги нарежете на кубчета.
В тиган загрейте маслото, пуснете крушите и ги запържете за 2–3 минути, прибавете клонките мащерка и индийското орехче. След това поръсете със захарта и ги оставете да се карамелизират.
Налейте марсалата, по желание фламбирайте и след минута-две дръпнете от огъня и охладете.
За крема разбийте сметаната със захарта и бурбонската ванилова захар. Рикотата смесете с меда, а след това разбъркайте с разбитата сметана.
В чаши за сервиране редувайте пластове от крем и круши. Оставете десерта в хладилник поне за 2 часа и сервирайте.
🍰 Неделна сметанова торта с малини
🍰 Лесна домашна бисквитена торта