- 600 мл прясно мляко
- 6 с.л. захар
- 10 г бурбонска ванилова захар
- 1 пръчка канела
- 3 жълтъка
- 2 с.л. царевично нишесте
- 200 г шоколадов кувертюр
- 200 г течна животинска сметана + за украса
- 100 г амарени + за украса
Начин на приготвяне:
Загрейте 500 мл от млякото заедно с канелата, захарта и ваниловата захар. Останалото мляко разбъркайте с жълтъците и нишестето.
Горещото мляко налейте при жълтъчената смес на тънка струйка и разбъркайте. Прехвърлете всичко в касерола и гответе на слаб огън, при постоянно бъркане, докато сместа се сгъсти.
Дръпнете от котлона и изсипете при шоколада, отстранете канелата и разбъркайте добре.
Прехвърлете крема в купа, покрийте с фолио за свежо съхранение, за да не хваща кора, и оставете да се охлади.
Разбийте сметаната добре. Махнете фолиото от шоколадовия крем и го разбъркайте. Добавете нарязаните амарени, разбъркайте. Прибавете и разбитата сметана и отново разбъркайте внимателно с шпатула.
Изсипете крема в чаши и оставете да се охлади. Гарнирайте с разбита сметана и амарени.
Други рецепти:
- Бързи сладки с шоколад
- Сладки с шоколадов чипс и портокал
- Сладки с шамфъстък и глазура
- Кокосови сладки