ягоди - 250 гр
маскарпоне - 400 гр
яйца - 4 бр.
захар - 120 гр
прясна мента за украса
Крем маскарпоне с ягоди е десерт, който идва от Италия. И като всяко италианско изкушение, за неговото приготвяне има една малка, но важна подробност. Трябват ви съвършено пресни яйца от проверен източник. Защо? Защото те не минават през термична обработка. Ето защо ви съветваме да си приготвяте крем маскарпоне само когато разполагате с домашни яйца, за да сте сигурни, че наистина са снесени в близките дни и не са престояли, съветват от Mate Kitchen.
Иначе самият крем се приготвя относително лесно. Изглежда по-трудоемък, защото миксерът се използва само за разбиването на яйцата. Обединяването им със сиренето маскарпоне става на ръка – с дървена лъжица и телена бъркалка. По този начин си гарантирате, че кремът ще остане пухкав и жълтъците да се обединят със сиренето бавно и постепенно. Наистина е изморително, защото маскарпонето е много гъсто и тежко, но финалният вкус си струва всяко усилие.
Още един важен детайл, когато правите крем маскарпоне с ягоди, е плодовете да са идеално подсушени. Най-лесно става, като ги наредите върху няколко листа кухненска хартия и с внимателни движения попиете капките вода от тях, така че да не ги смачкате. Ако решите да си правите ягоди в шоколад, по същия начин трябва да ги подсушите много добре. В противен случай шоколадът ще се плъзне по мократа повърхност и нищо няма да се получи.
Начин на приготвяне:
1. Разделете белтъците от жълтъците.
2. Разбийте белтъците с 50 г захар на твърд сняг.
3. Жълтъците разбийте със 70 г захар докато сместа стане пенлива и светла.
4. Смесете маскарпонето и разбитите жълтъци и бъркайте до получаването на хомогенен крем.
5. Добавете разбитите белтъци и бъркайте с нежни движения отдолу-нагоре.
6. Измийте ягодите, подсушете ги и ги нарежете на парчета.
7. Сложете малко крем на дъното на висока стъклена чаша. Направете слой от ягоди и покрийте плътно с крем. Украсете с нарязани ягоди и листенца прясна мента.
Внимание: Съдържа яйца и маскарпоне, които могат да предизвикат алергични реакции.