тиква - 400 гр
яйца - 5 бр.
жълтък - 2 бр.
захар - 350 гр
прясно мляко - 600 мл
масло - 30 гр
есенция ванилия - 1/2 бр.
Когато чуете крем карамел с тиква, какво изниква в главата ви? Най-вероятно голям глинен или йенски съд със сочни парченца тиква, пръснати сред дебел пласт разкошен, гладък крем карамел. Взимаш лъжичката и не можеш да спреш.
В тази рецепта на Mate Kitchen нещата изглеждат малко по-различно. В този вариант за крем карамел с тиква тя е задушена с малко масло и захар, пасирана на кадифено пюре и смесена с прясното мляко и яйцата. Така двата вкуса се обединяват по съвършен начин. Представянето е по-елегантно, защото десертът се пече в индивидуални формички и се поднася като традиционен крем карамел. Ако не сте предупредили, че в него има тиква, вкусовата изненада е изключително приятна. Това е от онези десерти, в които простичките съставки създават истинско сладко великолепие. Сигурни сме, че ще ви стане любим.
Начин на приготвяне:
1. Обелете тиквата за вашия крем карамел с тиква, настържете я и я задушете със 100 г захар и маслото докато омекне.
2. Разбийте яйцата и жълтъците със 150 гр от захарта и ванилията.
3. Добавете прясното мляко при задушената тиква и пасирайте до гладкост.
4. Смесете яйчената смес с пасираната в млякото тиква.
5. Карамелизирайте останалите 100 гр захар и ги изсипете в купички за крем карамел.
6. Разпределете сместа от яйца, захар, мляко и тиква.
7. Наредете купичките в тава и налейте в нея студена вода поне до средата на купичките.
8. Печете крем карамела с тиква на 140 градуса около 60 минути.
9. След като се изпече, го оставете да изстине във фурната на открехната вратичка. Извадете го чак когато водата изстине напълно и го приберехе в хладилника.
10. Сервирайте добре охладения крем карамел с тиква обърнат в чинийка.
Внимание: Съдържа яйца, масло и прясно мляко, които могат да предизвикат алергични реакции.