За карамела:
30 г захар
20 г вода
мазнина
За крема:
2 големи яйца
1 жълтък
20 г захар
3 ч.л. ванилов екстракт
250 мл прясно мляко
50 мл течна сметана
Начин на приготвяне:
1. Поставете керамични купички или формички в тава и ги загрейте леко във фурната. Напръскайте дъното и стените на купичките с мазнина. Поставете ги в дълбока тава.
2. В касерола сипете захарта и водата и оставете сиропа да заври, да образува балоончета и да промени цвета си до тъмнокехлибарен. Не разбърквайте карамела, а само поклащайте леко съда. Дръпнете от котлона и разпределете карамела на дъното на купичките. Слоят карамел трябва да е тънък.
3. За крема в тенджера сипете прясното мляко и сметаната и оставете сместа да се загрее. В купа разбийте яйцата и жълтъка съвсем леко. Добавете топлата смес от мляко и сметана и разбъркайте внимателно, до получаването на еднородна смес. Пресипете сместа в кана.
4. Напълнете 80% от обема на купичките с крема. Налейте гореща вода до средата на тавата и покрийте с прозрачно фолио. Поставете в предварително загрята фурна на 100 градуса и печете 45 минути.
5. Оставете купичките с крем карамел да изстинат на стайна температура. След това ги поставете в хладилник поне за 4 часа. Преди сервиране, минете със затопленото острие на нож по краищата и обърнете крема в чиния.