бадемово брашно - 40 гр
слънчогледови семки сурови - 45 гр
тиквени семки сурови - 45 гр
ленено семе - 30 гр
чиа семена - 25 гр
белен сусам - 50 гр
хуск - 1 с.л.
кокосово масло - 50 мл
сол - 1 кафена лъжица
вода вряла - 240 мл
Ако ще е вкусно, хрупкаво и здравословно, нека да са крекери от семена. Но домашно приготвени, без никакви ненужни добавки, без бяло брашно, без подобрители. Те са за онези моменти, в които ви се иска да хапнете нещо просто така, но отговорността към собственото здраве и добра форма и съвестта ви възпират. Ябълката не винаги е желаният заместител, да не говорим, че понякога какъвто и да било заместител не върши работа. Само оригиналът и нищо друго. А оригиналът, както ще се убедите сами, се приготвя повече от лесно.
За крекери от семена са нужни семена, а не пълнеж. Ето защо съберете слънчоглед, тиквени семки, ленено семе, чиа, сусам и хуск, предлагат Mate Kitchen. Ако миксът ви се струва скромен, винаги можете да добавите и маково семе и каквото друго ви се иска. Подправките също са позволени. За скрепител ползваме единствено бадемово брашно, и то в съвсем минимално количество. И за да е съвсем здравословно – кокосово масло.
Може би се чудите какво е хуск и защо го има в тези крекери на Mate Kitchen. Останалите семена полека си извоюват територия в начина ни на хранене, но тази индийска билка все още минава за екзотична добавка. Хускът всъщност е растение – индийски живовляк, богат на фибри. Той създава усещане за ситост и допринася за доброто състояние на храносмилателната система. Заедно с останалите семена правят перфектната здравословна и вкусна комбинация и са подходящи за хрупане по всяко време.
Начин на приготвяне:
1. Смесете всички семена в купа и ги разбъркайте добре заедно с бадемовото брашно.
2. Добавете разтопеното кокосово масло, хуска, солта и врялата вода и смесете докато се получи еднородна каша.
3. Изсипете сместа в тава, покрита с хартия за печене, и я разстелете на равномерен пласт.
4. Печете на 150 градуса за 45 минути. След това изключете фурната, отворете леко вратичката и оставете така до пълно изстиване.
5. След като изпечената смес изстине напълно, я нарежете на крекери с форма и размер по ваш вкус.
Внимание: Съдържа белен сусам, което може да предизвика алергични реакции.