2 ч.ч. брашно
1 ч.ч. захар
1/4 ч.ч. орехи пекан
1 ч.л. бакпулвер
1 ч.л. канела
1/2 ч.л. индийско орехче
150 г масло
1 ч.ч. заквасена сметана
1 лимон, сок
1 ч.л. сода бикарбонат
2 яйца
3 твърди узрели круши
1/2 ч.ч. млечен шоколад
Начин на приготвяне:
1. В кухненски робот сипете брашното, захарта, орехите, бакпулвера и подправките. Разбъркайте сместа. Добавете нарязаното на кубчета масло и разбийте отново, до получаването на трохи. Отделете 1 ч.ч. от сместа.
2. В купичка разбъркайте сметаната с лимоновия сок. Добавете сместа към останалата смес в кухненския робот. Добавете содата и яйцата и разбийте.
3. Изсипете половината смес в предварително намаслена и постлана с хартия за печене форма с пружина (диаметър 23 см) и я разстелете равномерно. Върху нея поръсете 1/3 от отделената смес от маслени трохи, половината нарязан на парченца шоколад и половината нарязани на кубчета от по 1 см круши. Изсипете останалата смес, а върху нея останалите круши и шоколад. Завършете с останалите маслени трохи.
4. Печете сладкиша на 180 градуса 50 минути. След това намалете на 170 градуса, покрийте сладкиша с алуминиево фолио и печете още 30-40 минути. Оставете сладкиша да изстине във формата 15 минути. След това го извадете и го оставете да изстине напълно върху решетка.