Козунак с черен шоколад и лимонада

Готови ли сте за Великден?

3 от общо 1 гласа
240 мин.
Необходими продукти

брашно - 1 кг - 1.89 лв

яйца - 4 бр - 2.66 лв

лимонада - 200 мл - 0.40 лв

свинска мас - 150 гр - 1.83 лв

захар - 220 гр - 0.59 лв

кисело мляко - 200 гр - 0.75 лв

лимонова кора - 2 с.л. - 0.07 лв

суха мая от по 7 грама - 2 броя - 0.98 лв

сода бикарбонат - 1 ч.л. - 0.01 лв

течен подсладител - 15 мл - 0.30 лв

натурален шоколад за плънката - 200 гр - 4.20 лв

Опитваме се да не ползваме жаргонни изрази, когато ви разказваме за рецептите на Mate Kitchen, но имаме моменти, когато думи като „размазващо“, „съсипващо“ или „брутално“ вкусен се оказват най-точните описания и рецептата за този козунак с черен шоколад и лимонада е един от тях. Вкусен не е достатъчно. 

Остави ни без думи ароматният козунак с черен шоколад. И с пълна уста.

Познатата рецепта за козунак с кисело мляко тук е обогатена с 200 г черен шоколад, нарязан на парченца и омесен в тестото. Така той е на практика навсякъде, във всяка хапка. Няма момент, в който отхапвате от козунака и търсите шоколада. И именно това го прави толкова специален.

Ще забележите в списъка с продукти, че го направихме със свинска мас. Става великолепен, но ако това ви притеснява, просто я заменете с масло, предлагат от Mate Kitchen. Захарта е по-малко, за да може тестото да втаса добре, но пък компенсираме с течен подсладител. Всички останали препоръки при замесването на козуначено тесто си остават – продуктите да са на стайна температура, яйцата да са размер L и ако искате повече цвят, лимонадата да е жълта. Иначе може да ползвате и газирана вода.

Вече имате още една вкусна идея, с която да направите трапезата на Великден още по-запомняща се. Опитайте, ще ви хареса!

Начин на приготвяне:

1. Разбъркайте маята и една лъжица брашно в лимонадата и я оставете на топло да се активира.

2. В голяма купа разбийте заедно яйцата и захарта. Добавете течния подсладител и киселото мляко с угасената в него сода, а след тях и втасалата мая.

3. Към сухите съставки постепенно добавете брашното и замесете меко тесто. Прехвърлете върху набрашнен плот и продължете да месите. От време на време добавяйте от свинското мас и месете до пълното й усвояване.

4. След като тестото поеме цялото количество мазнина, го прехвърлете в чиста намазнена купа, покрийте с прозрачно фолио и оставете на топло да втаса. Готово е, когато утрои обема си.

5. През това време нарежете шоколада на малки парченца.

6. Извадете втасалото тесто върху плота и го премесете заедно с шоколада.

7. Оформете козунака по ваш вкус, прехвърлете го в тава, покрита с хартия за печене, и го оставете да втаса втори път.

8. Намажете втасалия козунак с разбито яйце, поръсете със захар и сложете в предварително загрята на 180 градуса фурна. Печете на 180 градуса половин час, след което намалете фурната на 160 градуса и продължете да печете до готовност.

Внимание: Съдържа яйца, което може да предизвика алергични реакции.

Внимание: Съдържа брашно, което може да предизвика алергични реакции.

Внимание: Съдържа кисело мляко, което може да предизвика алергични реакции.

Внимание: Съдържа натурален шоколад, което може да предизвика алергични реакции.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти