брашно +70 г за доомесване - 500 гр
яйца - 3 бр
прясно мляко - 150 мл
кафява захар Пасифлора + за поръсване
масло - 100 гр
орехи смлени - 100 гр
шипков мармалад - 1 бурканче
суха мая 7 грама - 1 пакетче
лимони - 1 бр
сол - 1 щипка
олио - 1 с.л.
Дори да не консумирате бяла захар, това не значи да се отказвате от великденските вкуснотии – просто си направете козуначено руло с кафява захар Пасифлора. Тя има запомнящ се наситен аромат. Тайната на вкуса й се крие в това, че тя никога не се избелва и рафинира. Благодарение на това се запазват нейните витамини и минерали. Можете да я ползвате за всякакви домашни сладкиши, коктейли и домашни сокове и лимонади.
Ние си направихме козуначено руло с кафява захар. Слоеве сладки козуначени конци и между тях шипков мармалад и натрошени орехи. А отгоре – хрупкава коричка. Нима може да има нещо по-вкусно! Струва си всяка минутка, която ще отделите за приготвянето му, и цялото търпение по втасването и изпичането. Да си знаете, че ще трябва да изпечете две, защото първото ще свърши докато е още топло. О, и съвсем не е нужно да го правите само за Великден. Уханието на изпечено сладко козуначено тесто може да изпълва дома ви всеки път, когато ви се прияде.
Това козуначено руло с кафява захар впечатлява не само с вкуса, но и гали окото. Благодарение на специфичното му оформяне мармаладът не е само в центъра, а е разпределен на кръгове по целия обем на рулото. Можете да ги видите, когато го нарежете на филийки. Плюс – така тестото се изпича равномерно и можете да усетите сладостта на мармалада във всяка хапка. Освен това сладкишът остава сочен и мек по-дълго време.
Опитайте, ще останете доволни!
Да ви е сладко!
Начин на приготвяне:
1. В купа смесете топлото мляко, маята и 1 с. л. от кафявата захар Пасифлора, разбъркайте добре и оставете на топло докато маята шупне.
2. През това време в голяма купа разбийте 2 от яйцата, добавете захарта, настържете кората от лимона, половината от разтопеното масло и солта. Разбъркайте добре и след като маята е шупнала, я добавете към сместа.
3. Добавете брашното на части и замесете меко тесто. Извадете го от купата върху набрашнения плот и добавете още малко брашно, за да доомесите. Докато месите, постепенно добавяйте остатъка от маслото.
4. След като цялото масло се усвои, поръсете купата с брашно, сложете тестото вътре и завийте с домакинско фолио. Оставете на топло (или затоплена фурна на 50 градуса) да втаса за около час - час и половина, или докато не утрои обема си.
5. Извадете втасалото тесто, набрашнете плота и го премесете леко. Отделете 2/5 от сместа, разточете я на правоъгълна кора с дебелина 0,5 см, намажете я с част от шипковия мармалад и поръсете равномерно с част от орехите. Навийте на руло по дългата страна, след което присвийте двата края и отместете встрани.
6. По-голямата топка от тестото разточете отново на правоъгълна кора, но с по-голям размер, намажете средата с остатъка на мармалада, така че ивицита да отговаря на размера на рулото. Поръсете с орехи и сложете рулото отгоре, намажете и неговата горна част с мармалад и поръсете отново с орехи. Тестото от голямата кора встрани от рулото разрежете по диагонал на ивици и ги оплетете върху рулото. Преместете го върху хартия за печене и го поставете в правоъгълна форма за кекс с дължина 35 см.
7. Оставете рулото да втаса докато удвои обема си (около 30 минути) на топло. Може да бъде и във фурна, загрята на 50 градуса.
8. Когато рулото втаса, го намажете с белтъка на едно от яйцата, разбит с 1 с.л. олио и отгоре поръсете с кафява захар Пасифлора. Печете на 180 градуса за около 45-50 минути, като проверявате с дървена клечка готовността.
Внимание: Съдържа яйца, орехи, брашно, масло, които могат да предизвикат алергични реакции.