800 г брашно за козунаци
3 яйца размер L
190 г захар
200 мл прясно мляко
160 г краве масло
30 г жива мая
1 щипка сол
1 пакетче ванилия
1 лимон
настъргана кора
50 мл ром
220 г шипков мармалад
1 яйце за намазване
орехи за поръсване
захар за поръсване
брашно за разточване
Начин на приготвяне:
Разтворете маята в 50 мл хладка вода, добавете 1 ч.л. от захарта и щипка брашно и оставете да шупне. В купа смесете 300 г от брашното, шупналата мая, солта и затопленото прясно мляко.
Замесете тесто и го оставете да втаса, докато удвои обема си – около 30- 40 минути. Измийте лимона добре и настържете кората му. Разбийте яйцата със захарта, корите от цитрусите, ванилията и рома.
Към втасалото тесто добавете яйчената смес, останалото брашно и разтопеното масло. Замесете меко тесто, което не трябва да се лепи по пръстите.
Поставете готовото тесто в купа, покрийте го с фолио за свежо съхранение и го оставете да втаса за около 2 часа.
Когато е готово, го разделете на две части и ги разточете на две правоъгълни кори. След това ги намажете с мармалада, по желание поръсете с натрошени орехи. Навийте на рула, разрежете ги на две по дължина, не съвсем до края. След това сплетете двете части на едно руло.
Поставете го в тава, застлана с хартия за печене, и оставете да втаса повторно. Загрейте фурната на 200 градуса с вентилатор. Намажете рулото с разбито яйце, поръсете го със захар и орехи.
Печете го 10 минути в силна фурна. След това намалете на 180 градуса и изпечете до готовност - 30-40 минути.
Още рецепти:
Най-добрите техники и рецепти за козунак и агнешко