500 г брашно за козунаци
150 г захар (+ за поръсване)
3 яйца
250 мл прясно мляко
50 г краве масло (+ за намазване)
30 г прясна мая
1 с.л. тъмен ром
1 лимон, настъргана кора
10 г бурбонска ванилова захар
1/2 ч.л. сол
200 г течен шоколад
Начин на приготвяне:
1. Смесете маята с половината от затопленото мляко и малко захар и щипка брашно. Оставете я да шупне.
2. Разбийте две яйца с миксер, прибавете захарта и отново разбийте. Налейте и рома.
3. Изсипете брашното в голяма купа. Оформете кладенче. Прибавете разбитите яйца, шупналата мая, останалото мляко, настърганата лимонова кора, ваниловата захар, разтопеното масло и солта.
4. Замесете меко и еластично тесто. Оставете го да втаса.
5. Разделете тестото на две и разточете върху набрашнен плот кръгове с диаметър около 50 см и дебелина 3–4 мм. Нарежете всеки на 12 триъгълника.
6. Върху всеки триъгълник поставете шоколад и навийте така, че да се получат кифлички.
7. Подредете ги в тава, намажете с разбито яйце и поръсете със захар. Оставете ги да втасат.
8. Изпечете кифличките в загрята на 180 градуса фурна за 15–20 минути.