3 фини точени кори
60 г краве масло
300 мл животинска сметана
180 г течен шоколад
50 г кафява захар „Мусковадо“
12 печени лешника
2 с. л. царевично нишесте
1 ч. л. бурбонска ванилова захар
1 щипка сол
Хрупкави кошнички от кори, течен шоколадов пълнеж и лешници за разкош, няма как да не приготвите това сладко изкушение поне веднъж.
Царевичното нишесте се разтваря в 50 мл сметана.
Останалата сметана се загрява със захарта и солта, след което се разбърква с разтвореното нишесте и ваниловата захар. Готви се на умерен огън при непрекъснато бъркане, докато кремът се сгъсти. Оставя се, да се охлади.
Охладеният крем се разбива, за да няма бучки, добавя се течният шоколад и пак се разбива.
Точените кори се слагат една върху друга, като се мажат с разтопено масло и по желание се поръсват с канела. От тях се изрязват 12 квадрата.
Поставят се във форми за мъфини и се пекат в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор, до златисто – за 10–12 минути.
Охладените кошнички се пълнят с крема и всяка се гарнира с по един лешник.
Прочетете още:
- Френски лимонов сладкиш
- Словашки сладкиш с извара
- Шоколадов сладкиш с ягоди
- Да си направим сладкиш за чай