Необходими продукти
2 кг пресни ягоди
750 г захар
2 г смлян черен пипер
1 ч.л. ванилия
Начин на приготвяне:
Почистете ягодите и ги разрежете на четвъртинки. Сложете ги в тенджера заедно със захарта. Сипете пипера и ванилията и разбъркайте. Оставете ягодите да постоят така 1 час, за да пуснат сока си и да поемат черния пипер.
След това гответе сместа на умерен огън, като бъркате периодично, за да не загори. Когато конфитюрът достигне желаната гъстота - след 20-30 минути, дръпнете от огъня и охладете.
Съхранявайте конфитюра в хладилник. Можете да го поднесете както към сладкиши, така и към нещо солено, като сирене или хамон, например.
Още рецепти:
- 5 задължителни полезни храни за студените месеци
- Туршиите: здраве в буркани
- Какво да готвите тази зима, за да не пълнеете
- Има ли смисъл да ядем домати през зимата?