масло - 125 гр
брашно - 180 гр
орехи - 60 гр
жълтък - 1 бр
пудра захар - 2 с.л.
ванилена захар - 2 пакетчета
ягодов конфитюр - 3 с.л.
Ако ви попитаме кои са най-вкусните коледни сладки, всеки ще даде различен отговор. За някои това са меденките, за други джинджифиловите бисквити, трети ще сподели за домашните розички с пудра захар… Ние не обичаме крайностите и на този въпрос можем да предложим цял списък с отговори. Тези топящи се в устата маслени сладки с аромат на ванилия заемат почетно място в него.
А какво им е нужно на съвършените коледни сладки? Да им добавите по-голяма щипка любов от обичайното и да ползвате качествени продукти*. Иначе няма да се получат.
Самата рецепта е повече от лесна за изпълнение. Единственото, за което трябва да внимавате, е да оставите повече място между топчетата в тавата. По време на печенето маслото ще ги отпусне и те ще се превърнат в красиви гнезда. За да не развалите формата на вашите коледни сладки и да не залепнат, просто предвидете по-голямо разстояние.
И още нещо – щом видите, че започват да розовеят, ги извадете. Так орехите ще имат онзи невероятен вкус който се получава само когато ги смесите с масло и ги изпечете. Не ги заменяйте с друг вид ядки в никакъв случай.
* Président е синоним на високо качество, постоянство, уникален вкус и безупречна репутация. За тези, които превръщат всеки момент в значимо събитие. За тези, които обичат да се глезят. Маслото Président е без добавки, само е пастьоризирано за добро съхранение. За да си доставиш удоволствие, не ти трябва много, само най-доброто!
Начин на приготвяне:
1. Оставете маслото да омекне на стайна температура.
2. Сложете маслото в купа заедно с пудрата захар, ванилената захар и жълтъка и бъркайте с дървена лъжица докато се получи кремообразна смес.
3. Добавяйте брашното на порции и бъркайте до пълното му усвояване. Трябва да получите меко и гладко маслено тесто.
4. Оформете топчета с големина по ваш вкус и ги оваляйте в счукани орехи.
5. Подредете ги на разстояние едно от друго в тава, покрита с хартия за печене. По средата оформете вдлъбнатина, в която, след като сладките се изпекат, ще сложите конфитюра.
6. Печете сладките в предварително загрята на 180 градуса фурна за 15-17 минути.
7. След като ги извадите, напълнете вдлъбнатините с конфитюр.
Внимание: Съдържа орехи, жълтък, брашно, масло, конфитюр, които могат да предизвикат алергични реакции.