яйца - 2 бр.
захар - 1 ч.ч.
олио - 1 ч.ч.
мед - 1 кафена чаша
канела - 1 ч.л.
сода бикарбонат - 1 ч.л.
брашно - 600 гр
Меки, сочни, топящи се в устата – такива са меденките на Mate Kitchen. Докато ги печете, домът ви ще заухае на Коледа.
Можете да ги декорирате с цветна глазура или разтопен шоколад или пък да ги слепите две по две с шипков мармалад. А можете и да оставите тази отговорна задача на децата. Няма да ви позволят да докоснете дори една меденка. Ние решихме да оставим приготвянето на меденките от край до край на две 7-годишни млади дами и един джентълмен на 10. Беше мръсно, забавно и вкусно преживяване.
Това, че масово свързваме тези вкусни сладки с Коледа, не значи, че не може да си ги приготвите по всяко друго време на годината. Тогава вместо да ги режете с формички, ги направете на топчета.
Рецептата за меденки е класическа, изключително проста и икономична. Ако обичате джинджифил, добавете от него в тестото на вкус. Внимавайте с печенето! Не забравяйте, че ако фурната е с вентилатор, това автоматично добавя 30 градуса към препоръчителната температура за печене. Ако включите на 180 градуса фурна с вентилатор, меденките реално ще се пекат на 210. При това положение със сигурност няма да станат меки, а ще изсъхнат и ще бъдат твърди медени бисквити, които да потопите в чаша топло кафе. Съобразявайте това всеки път, когато приготвяте тестени сладкиши.
Курабийките стават наистина много. За по-малко от 5 лв. ще разполагате с огромно количество. Имайки предвид колко са вкусни обаче, едва ли ще оцелеят дълго. За децата ги поднесете с чаша студено прясно мляко. Много вкусни са и със сладко от боровинки. На себе си направете капучино с богата пяна и се поглезете, без да броите калориите. Животът е по-красив с нещо сладичко в ръка.
Начин на приготвяне:
1. За да приготвите вкусните меденки, смесете в купа сухите съставки – брашно, сода, канела, захар. Това е първата стъпка от изпълнението на рецептата. Разбъркайте добре.
2. Добавете яйцата, олиото и меда и замесете тесто. След като го съберете, го прехвърлете върху набрашнен плот и довършете месенето. Тестото за меденките е със средна твърдост. То не се нуждае от втасване, така че можете да пристъпите към изрязването на сладките веднага.
3. Разточете тестото на кора с дебелина около 0,5 см и изрежете формички.
4. Наредете меденките в тава, покрита с хартия за печене, на разстояние една от друга.
5. Печете меденките в предварително загрята на 180 градуса фурна докато придобият приятен розов загар. Имайте предвид, че се изпичат бързо, за максимум 10 минути. В никакъв случай не трябва да стават кафяви, защото след това ще бъдат твърди.
6. След като изстинат, можете да декорирате меденките с глазура или да ги слепите две по две с мармалад.
Внимание: Съдържа яйца и брашно, които може да предизвикат алергични реакции.