Нека да провокираме сладкарските ви възможности с тази рецепта, която е подходяща за делник и празник.
Продукти:
250 гр натурален шоколад
2 супени лъжици масло
1 пакет обикновени бисквити
200 гр микс от ядки
100 гр различни сушени плодове
захаросани (кандирани) кори
2 супени лъжици коняк
300 мл течна сметана
200 гр кафява захар
120 гр мед
2 пакетчета ванилия
Приготвяне:
Нарежете сушените плодове и захаросаната кора на парченца и ги залейте с коняка. Оставете ги да се напоят за 20 минути. Покрийте дъното и стените на правоъгълен съд (приблизителни размери - 20/35 см) с полиетиленово фолио.
Стопете на водна баня маслото и шоколада и ги излейте върху фолиото. Разнесете сместа навсякъде и загладете. Наредете бисквитите върху шоколада. В тефлонов съд смесете сметаната, меда, захарта, маслото, ванилията и отцеденият от плодовете коняк.
След като сместа кипне, прибавете ядките. Варете на среден огън, докато тя започне да се карамелизира. Накрая сипете и сушените плодове.
Разпределете карамелената смес върху бисквитите. Оставете в хладилник за няколко часа, докато всички съставки се втвърдят. Нарежете сладкиша на малки квадратчета и съхранявайте на студено.
Коледни бонбони
По-вкусна от домашната кухня няма
21254