На връх коледните празници ви даваме идея за рецепта за вкусен празничен сладкиш.
Необходими продукти:
450 г брашно
135 г захар
170 г масло
4 яйца
18 г мая
вода
1 ванилия
1 чаена лъжичка ситно настъргана лимонова кора
сол
пудра захар за поръсване, смесена с ванилия
масло за намазване на формата
Начин на приготвяне:
Поставете в купа 15 г мая, 59 г брашно, 60 г топла вода, една супена лъжица захар и един жълтък. Разбъркайте и оставете на топло да втаса.
Добавате към втасалата смес 200 г брашно, 3 г мая, 25 г захар, едно яйце и две супени лъжици вода и замесете тесто. Прехвърлете върху равна повърхност. Добавете 30 г масло и месете енергично докато тестото го поеме за около 15 минути. Превхърлете в купа и оставете на топло да втаса - да увеличи двойно обема си.
Добавете към втасалото тесто 200 г брашно, 100 г захар, две яйца, един белтък, шипка сол, една ванилия и една чаена лъжичка ситно настъргана лимонова кора. Месете енергично около 20 минути и след това поставете в купа и оставете отново да втаса.
Извадете от купата и разточете. В центъра поставете размекнатото масло (останалите 140 г) и завийте четирите крайща навътре, като плик. Разточете отново.
Сгънете пак четири и след това още на две. Оформете тестото на топка и поставете в предварително намазана с масло и поръсена с брашно форма.
Оставете още веднъж да втаса. Печете в предварително загрята до 180-190 градуса фурна. След 20 минути намаляте фурната до 150-160 градуса и печете още 20 минути.
Не пропускайте нито една от прекрасните ни рецепти в рубриката "Вкусно", като се абонирате за нашия кулинарен бюлетин тук >>>
Други рецепти: