Необходими продукти:
300 г шоколадов кувертюр
200 г бисквити
200 г орехи
100 г сушени череши (от сочните)
50 г коктейлни череши
1 консерва кондензирано мляко (400 г)
1 ванилия
краве масло за намазване
за украсата:
50 г печени орехи (цели ядки)
50 г коктейлни череши
50 г бял шоколад
5–6 стръка прясна мента
1 белтък
захар за поръсване
Начин на приготвяне:
Орехите се запичат и се накълцват. Коктейлните череши се разрязват надве.
Бисквитите се натрошават.
Кувертюрът и кондензираното мляко се разтопяват на водна баня и се смесват с бисквитите, орехите, двата вида череши и ванилията. Разбъркват се добре.
Кръгла форма за печене с подвижно дъно (с диаметър 26 см), покрита с пергаментова хартия, се маже с масло. В средата се поставя кутийката от млякото, увита във фолио за свежо съхранение. Сипва се шоколадовата смес. Заравнява се.
Ментовите листа се подреждат в тава, застлана с хартия за печене. Намазват се с белтък и се поръсват с пудра захар от двете страни.
Сушат се в загрята на 80 градуса фурна без вентилатор, така че да не променят цвета си – за по 15 минути от всяка страна.
Венецът се украсява с разтопен бял шоколад, коктейлни череши, орехови ядки и ментови листа. Прибира се в хладилник, за да стегне добре.
Не пропускайте нито една от прекрасните ни рецепти в рубриката "Вкусно", като се абонирате за нашия кулинарен бюлетин тук >>>
Прочетете още:
Двойношоколадов кекс с цял портокал
Ароматен кекс с индийско орехче