Необходими продукти:
400 г краве масло (със стайна температура)
300 г захар
150 г кокосови стърготини
130 г брашно
4 яйца
1 ч. л. бакпулвер
кората от 2 портокала
за сиропа:
200 г захар
сокът от 1/2 лимон
Начин на приготвяне:
Маслото се разбива със захарта, докато сместа побелее. Добавят се жълтъците и отново се разбива.
Белтъците се разбиват на сняг.
Брашното се смесва с кокосовите стърготини и бакпулвера. Сухите съставки и белтъците се прибавят на няколко пъти към маслената смес, като се бърка внимателно.
Слага се и настърганата портокалова кора и отново се разбърква внимателно. Тестото се прехвърля във форма за печене с подвижно дъно с диаметър 26 см, застлана с пергаментова хартия.
Пече се 40–50 минути в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор. Оставя се да се охлади.
Захарта, лимоновият сок и 300 мл вода се смесват в касерола и на умерен огън се вари рядък захарен сироп.
Докато е още топъл, се излива върху блата.
Реването се оставя да престои за 1 нощ, за да се сиропира добре, нарязва се и се поднася.
Не пропускайте нито една от прекрасните ни рецепти в рубриката "Вкусно", като се абонирате за нашия кулинарен бюлетин тук >>>
Прочетете още:
Кекс с тахан, сусам и мляко
Двойношоколадов кекс с цял портокал
Бърз кекс с кисело мляко
Ароматен кекс с индийско орехче
Шоколадов кекс с банани