3/4 ч.ч. нерафинирана захар
2 яйца от свободно отглеждани кокошки
1 ч.л. смляна канела
2 ч.ч. брашно с набухвател
1/2 ч.ч. кокосови стърготини
1 с.л. настъргана портокалова кора
1/2 ч.ч. разтопено кокосово масло
3/4 ч.ч. мътеница
125 г боровинки
За глазурата:
100 г пудра захар
100 г фъстъчено масло
100 г меко масло
1 с.л. прясно мляко
1 с.л. мед
Начин на приготвяне:
1. В голяма купа разбийте яйцата със захарта с помощта на тел, докато сместа стане по-пухкава, а цветът ѝ - по-светъл. Добавете мътеницата, кокосовото масло, канелата и портокаловата кора и разбъркайте до хомогенност.
2. Добавете брашното с набухвател и кокосовите стърготини (отделете 2 с.л. за поръсване). Разбъркайте бавно и внимателно до хомогенна смес. Накрая добавете боровинките и разбъркайте.
3. Поставете хартия за печене в гнездата на форма за големи мъфини - 6 бр. Разпределете сместа в гнездата. Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса 25 минути. След това оставете мъфините да изстинат във формата за 10 минути. Извадете ги от формата и изчакайте да изстинат напълно.
4. За глазурата разбийте фъстъченото, масло, мекото краве масло и пудрата захар с помощта на миксер, на ниска скорост, до пухкава и гладка смес. Добавете прясното мляко и меда и разбийте отново. Пресипете глазурата в пош с назъбен накрайник.
5. Шприцовайте глазура върху всеки мъфин.