за блата:
260 г брашно
180 г захар
150 г краве масло
10 г бакпулвер
125 мл прясно мляко
3 яйца
1 щипка сол
1 ванилия
за крема:
600 г сирене „Маскарпоне“
400 г ягоди
190 г кокосови стърготини
400 мл кокосова сметана
30 мл бял ром с вкус на кокос
1 консерва подсладено кондензирано мляко
за украса:
200 г дребни ягоди
100 г чипс от кокос
Начин на приготвяне:
Маслото и захарта се разбиват много добре, едно по едно се добавят и яйцата. Сипват се брашното, ванилията, солта, бакпулверът, разбърква се. Налива се млякото и отново се разбърква.
Тестото се изсипва във форма за торта с диаметър 24 см. Пече се в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор, до готовност – 35 минути – и се оставя да се охлади.
Блатът се заравнява и се разрязва на две.
В касерола се смесват кокосовата сметана, кондензираното мляко и кокосовите стърготини. Варят се, докато сместа се сгъсти – за 30–40 минути. Охлажда се добре.
Маскарпонето се разбърква в купа, прибавят се ромът и охладената кокосова смес, разбърква се добре. Ягодите се нарязват на кубчета.
Върху първия блат се слагат ягоди, следват крем, втори блат, ягоди и крем. Тортата се оставя в хладилник за 6 часа да стегне. Декорира се с кокосов чипс и ягоди.
Още рецепти за торта:
Лека плодова торта
Неделна торта без печене
Малка ягодова торта
Как да направим шоколадова торта за една минута
Палачинкова торта
Виенска торта за шокоманиаци