За сладоледа:
500 мл пълномаслено прясно мляко
250 мл кокосова сметана
375 мл кондензирано мляко
100 г кокосови стърготини
За ананаса:
40 мл вода
200 г захар
1 ананас
2 ч.л. сушено чили
За сервиране:
6 бисквити
10 г пчелен прашец
100 г захарен памук
листа мента
Начин на приготвяне:
1. Смесете прясното мляко, кокосовата сметана, кондензираното мляко и кокосовите стърготини. Пресипете сместа в машина за сладолед и разбъркайте до получаването на консистенция на сладолед. Ако работите на ръка, разбивайте продуктите в дълбока метална купа, поставена в съд с ледени кубчета, около 1 час, като я въртите непрекъснато в една посока. Поставете сладоледа в хладилник за 3-4 часа.
2. За карамелизирания ананас обелете ананаса, нарежете го на шайби, отстранете твърдата част. След това нарежете ананаса на триъгълни парчета. Набучете всяко парче ананас на дървено шишче (дължина 6-8 см).
3. В тенджерка с двойно дъно сипете водата и захарта. Гответе до достигане на 130 градуса. Карамелът трябва да стане тъмнозлатист. Дръпнете от котлона и потопете всяко парче ананас в него. Поръсете със сушено чили. Поставете карамелизирания ананас върху парче хартия за печене.
4. Веднага след това направете захарния памук от карамела, като загребете от него с вилица (трябва да усетите, че карамелът започва да се втвърдява) и с резки движения напред-назад оформите тънки конци върху дървена точилка. Щом конците се втвърдят, навийте ги на топка.
5. Натрошете бисквитите на едро в хаванче. Разпределете ги в купички. Върху тях сипете топка сладолед. Върху него поставете топката захарен памук. Поднесете кокосовия сладолед с карамелизиран ананас на шишчета, поръсен с мента.